söndag 24 januari 2016

Kvinnan skall ta plats i historien

Efter en vecka ledigt var det dags i måndags att återgå till det normala. Om man nu kan kalla detta för normalt. Jag läser nu osteologi och skall bli osteolog. Bara tanken får det att pirra i magen på mig, och det känns så coolt. Att läsa till osteolog innebär att man inom arkeologin blir väldigt specialiserad, dessutom blir man specialiserad INOM denna speciella inriktning. Just nu har jag tankar på att, väl vid kandidaten nästa år, rikta in mig på kvinnor i materialet. Nu har inte jag någon vidare koll på all världens forskning kring kvinnor under vikingatid, men det finns de forskare som påstår att det inte fanns kvinnliga krigare, medan andra påstår att det visst fanns. Och vet ni var man ser sådant?! I det osteologiska materialet! Benen berättar så väldigt mycket om de människor vi har i vårt källmaterial. Var hen krigare? Var hen bonde? Var hen roddare? Var hen adel? Det är SÅ coolt! 

Känns lite sjukt att sitta och planera inför kandidaten redan. Den skall skrivas om ca. ett år, och innan dess skall jag dessutom hinna beta av en B-uppsats. Men jag kan inte låta bli! Det bara kliar i fingrarna på mig! Jag kommer sitta på en sådan kunskap i framtiden att jag kan forska om KVINNOR, jag kommer vara en av de i detta land som skulle kunna framföra VETENSKAPLIGA FAKTA om kvinnan i historien! Sjukdomar, våldsskador, förslitningsskador, arbetsuppgifter, jag vill bara veta allt! Kvinnan har fortfarande inte, år 2016, en rättmätig plats i historien. Än idag är det männens historia, fastän vi ändå är så pass medvetna om problematiken i detta idag så är det männens historia vi får ta del av. I skolan, i historieböckerna i bokhandeln, i alla dessa tidningar så som "Allt om historia". Män. Män överallt! Någonting många inte ens reflekterat över, men som är sant. Ha det i åtanke nästa gång ni kollar i en historiebok eller en tidning så kommer ni förstå PRECIS vad jag menar!

Jag älskar män, missförstå mig rätt här, MEN jag tycker det är dags nu, att låta kvinnans historia skrivas. Att beforska kvinnan! Förhoppningsvis skall jag få vara en av de som pushar för en sådan förändring. Hur fint vore inte det? Och framförallt: hur VIKTIGT är inte det?

Kanske skulle jag försöka mig på en ny kategori i bloggen, för att hålla den igång och samtidigt göra någonting viktigt? Jag tänker mig: "Kvinnan i historien". Skall fundera på detta och återkomma. 

<3 


onsdag 6 januari 2016

Min europeiska familj

I år har jag fått helt fantastiska julklappar. Precis innan vi for till fastlandet fick jag en sprillans ny 42-tummare av mamma och pappa. Sedan kom julafton och jag fick ännu mer fina prylar. Man skulle kanske kunna tro att en helt ny TV är min "årets julklapp", men senni där tror ni fel! Min absolut -BÄSTA- julklapp i år var "Min europeiska familj - De senaste 54000 åren", SIGNERAD av Karin Bojs. Den kvinnan är numer min idol. Detta är en bok som borde finnas i varje arkeologs eller arkeologistudents bokhylla, eller varför inte i varje människas, oavsett yrke. SÅ viktig, SÅ informativ, SÅ spännande! Till och med jag som redan har läst om i princip varenda studie hon lägger fram blir imponerad av människorasen. Hon lägger ihop ett och ett så himla fint hela vägen! 

Så, är du intresserad av människans historia, släktforskning och DNA - köp/låna denna och LÄS DEN! Helt klart en bok för den nyfikne. Du behöver inte ens besitta några som helst kunskaper inom ämnet sedan innan, för hon är så professionell och enkel i sina beskrivningar. Får jag välja en enda bok som gått i tryck de senaste tio åren, att ta med till en öde ö, då är det denna! Denna kvinna har skrivit en bok som enkelt tagit sig in på min topp-5-lista! 

tisdag 5 januari 2016

Vegetarisk vecka

Vet ni vad jag är så förbannat trött på? Kött. Av SÅ många anledningar, men nedan kommer de tre som motiverat mig starkast (utan inbördes ordning):

1. Det är faktiskt inte så jävla gott. Oxfilé och ryggbiff, fina grejer, men i övrigt är kött ganska trist. 

2. Jag bidrar till miljöförstörelsen när jag trycker i mig den där fläskbiten eller köttfärssåsen. 

3. Jag mår ganska dåligt över det faktum att jag äter djur som förmodligen behandlats ganska jävla illa innan slakt, för ekologiskt kött har jag som student knappast råd med. Håller mig såklart(!) till svenskt kött, men de djuren lever knappast under ultimata förhållanden de heller. 

Jag fullständigt älskar grönsaker och vegetariska rätter. Jag skulle förmodligen kunna leva på bönsallad (rödlök och bönor + en skvätt olja och vinäger, sedan lite peppar på det). En kärlek som min fina sambo tyvärr inte delar med mig. Nu skall vi i alla fall ha en vegetarisk vecka när vi åter är hemma på ön. Detta kom vi överens om redan innan vi for till fastlandet och jag tänker hålla det. Nyttigt efter all julmat, nyårsmiddag, födelsedagsmiddagar, efterrätter och alldeles för mycket godis. Jag vill i alla fall tro att det är en ganska bra idé. Eftersom Henrik är lite smått skeptisk har jag lovat att laga sådant vegkäk att "till och med han blir frälst" (no pressure eller så...). Han uppskattar min vegetariska lasagne, och jag antar att det är min paradrätt av en anledning: för att vegetarisk mat är BRA mat! Det är helt enkelt sådant jag skall laga. 

Så nu tänker jag köra stenhårt på detta och så fort det blir min tur att laga käk hemma, då blir det vegetariskt. Jag har faktiskt "smugit" in vegetariska rätter när jag lagat mat. Jag gjorde exempelvis supergod rösti med rivna morötter, potatis och zucchini med en ört- och vitlökscremefraiche, samt en rödlöks- och bönsallad, och han älskade det. Ja, han har till och med bett mig göra det igen. Tänk vilka underbara rätter man kan göra med sådant naturen har att erbjuda. Just nu känner jag ett "urgent need" att laga någonting med kapris, chili, parmesan och zucchini. Bara sådär! Eller varför inte en smarrig pastasås baserad på typ gorgonzola? Åh, herre! Jag har då aldrig längtat efter att få laga mat, men nu kliar det i fingrarna må ni tro! 

SÅ PEPP! <3

The return of Lunarstorm!

Lunarstorm är tillbaka! Det är ju helt... sjukt! Här har man träffat vänner (en del av dem har jag ju faktiskt kvar än idag), blivit kär x antal gånger för att sedan faktiskt bli kär på riktigt. Nu träffades inte jag och Henrik på Lunarstorm (vi träffades faktiskt IRL, HA!) men vi tillbringade mycket tid tillsammans där ändå. Jag och Henrik varvade MSN och Lunarstorm om vartannat då vi skulle förmedla våra kärleksförklaringar, när vi inte var i varandras närhet. Alltså jag blir alldeles varm inombords när jag tänker på alla de nätter då man satt uppe på den här sajten, det var ju så fett coolt och mysigt när de där fötterna blinkade till. 

Samma nostalgitripp kommer jag förmodligen aldrig mer få vara med om när det kommer till sociala medier. Facebook är... Facebook. Typ the place of gnälliga jävlar, rasister och små ömkliga, uppkäftiga puckon med noll innanför skallbenet. Ja, jag är ganska trött på skiten, faktiskt. Planerar att ta en liten Facebookpaus nu i januari, en vecka eller så till att börja med. De jag bryr mig om och som behöver få tag i mig har ju mitt nummer. 

Jag kommer förmodligen inte använda Lunarstorm lika mycket idag som jag gjorde när jag var tretton och ständigt nyförälskad, men nog är det kul att den nya generationen har möjligheten att uppleva samma sak som jag fick i tonåren. Vi kan bara hoppas att Lunarstorm får vara just Lunarstorm, en plats där människor umgås och delar med sig av sig själva snarare än hamnar i luven på varandra och tjafsar. Det vore väl himla mysigt att slippa de där attityderna någonstans? 

KÄRLEK! <3 

2015-2016 i VÄLDIGT korta drag!

Typ alla i hela världen gör ju sådana "det här var jag under 2015" och "det här skall bli jag under 2016", så why not. Här har ni några korta reflektioner från mig! 

2015:

- Jag har lärt mig otroligt mycket på universitetet, fått toppbetyg även då jag inte haft det som mål och klarat tentor som jag aldrig någonsin ens trodde att jag skulle ta i hamn. Jag har insett att all denna tvivel kring mig själv egentligen inte resulterar i ett skit, dags att sluta underskatta min egen förmåga och inse att jag kan bli någonting. Mina professordrömmar fortsätter!

- Jag har utvecklats som person på så vis att jag vågar ta för mig lite mer. Det har helt enkelt blivit lite mer ruter i den här bruden! Jag vågar säga nej och jag vågar säga ja.

- Jag landade, pinsamt nog, mitt första sommarjobb. Trivdes ganska bra och tjänade pengar, helt okej alltså! 

- Jag har insett att det finns en helt sjukt skön fördel med att jobba. I somras fick jag ju smaka på det där med att faktiskt vara ledig efter jobbet. Ganska.så.nice! Komma hem och veta att ja, nu är jobbet på jobbet och jobbet är inte med hem. Till skillnad från plugget, som ju alltid är med hem. Men så lägger ju jag 10h/dag på plugget också, lite mer än normalt... #workhardorgohome (och ja, jag ÄLSKAR det!)

2016:

- Jag gjorde en total kovändning i studierna nyss. Jag har ganska länge funderat på att läsa osteologi (här är en liten förklaring av ämnet) men inte riktigt vågat, eftersom jag har underskattat min förmåga så enormt. Men så innan jul mailade jag lärarna för att se om det kanske kunde finnas en chans för mig att få läsa det nu i vår, ändå. Och det fick jag! Så nu kan ni tro att jag utmanar mig själv, och det känns SÅ bra! Längtar till mitten av januari då det hela drar igång. 

- Jag skall börja spela mer. Använda den där svindyra datorn som jag köpte i somras för en del av min lön. Den har fått stå och samla damm ett tag, eftersom "jag inte har tid". Skall verkligen försöka skära ned på plugget lite, som jag ju visserligen älskar, för jag inser att även andra saker behöver få plats i mitt liv. Typ som tre timmars skrikande framför en skärm, i Dota. Jag ska verkligen försöka!

- Styra upp träning och kost. Klassiker, obligatorisk på allas listor i hela världen! Jag och Henke har snackat väldigt mycket om det här faktiskt, och vi är båda ganska trötta på hur vi lever just nu. När vi kommer tillbaka till ön (åker hemåt på fredag) skall vi ha en vegetarisk vecka. Spännande!

Jag taggade mig här om dagen. Mitt namn i anglosaxisk/frisisk futhark. Jag älskar den här tatueringen, så så så så så mycket!